2018 - rok zlomu?

Aspoň stručně se teď vracím k hlavním událostem a tématům roků 2017-2018.

Nejdůležitější je rozhodně to poslední: v Okrouhlici se v květnu 2018 začala stavět nová školní budova, jejíž dokončení je plánováno na rok 2020. Pro spolek ZA ZÁCHRANU RODNÉBHO DOMU MALÍŘE JANA ZRZAVÉHO VOKROUHLICI to znamená jediné – přichází chvíle pravdy.

Po nadšených začátcích před téměř deseti lety emoce a vůle něco udělat přirozeně opadly, a myslím, že ve většině případů i nadále opadávají. Naše hlavní aktivity se soustředily na JENÍKOVU ŠPACÍRKU potěšující vzestup zájmu o JENÍKOVU ČERNOU HODINKU, která se uskutečňuje i 2x do roka.

Myslet bychom však měli především na náš hlavní program – a tím je důstojné a moderní připomenutí osobnosti Jana Zrzavého a spolupráce s obcí a dalšími subjekty na tom, aby Domu Jana Zrzavého byl vdechnut nový život a nový smysl.

Naším avizovaným cílem je vytvořit tu v muzejní části připomínku malířova života a hlavních milníků jeho tvorby a také realizace výstavky jeho ilustrační tvorby a práce na scénografii významných děl, která se hrála v Národním divadle a na dalších předních scénách.

To je programová část. Jí ovšem musí předcházet část organizační a revitalizační, kde naším hlavním partnerem je Obec Okrouhlice, vlastník budovy a partner našeho spolku. Jedině v případě, že Obec vezme za své naše myšlenky a že my dokážeme, že jsme schopni je realizovat, můžeme dojít k tomu výsledku, který jsme si předsevzali.

Že přiměřený program dělat umíme, jsme už dokázali – na špacírkách i na černých hodinkách.

 

Myslím, že si můžeme připsat i hlavní zásluhu na tom, že během letošního roku probíhají práce na vztyčení pomníku obětem 1. a 2. světové války zřad našich občanů. Jeho stavba byla započata vroce 1955, po přerušení vroce 1968, a my doufáme, že vletošním roce bude konečně dokončena. Plánovaný termín odhalení pomníku je 6. října 2018.

Ladislav Langpaul

7. Jeníkova černá hodinka7. Jeníkova černá hodinka - Naše setkání se zajímavými lidmi dokazují, že o ně v Okrouhlici nebo mezi jejími přáteli není nouze. Na letošním březnovém setkání vystoupil profesor Jan Jirásek, pamětník války horké i studené..., a mluvil víc než poutavě.