Tisková zpráva: Jan Zrzavý – malíř domova bez domova

Tiskovou zprávu vydáváme proto, abychom vyjádřili své přání pokračovat v přípravě projektu Domu Jana Zrzavého v Okrouhlici. Pocit potřeby záchrany budovy staré školy nás vedl v roce 2008 k založení spolku, který usiluje o vybudování kulturního a společenského centra v rodném domě tohoto význačného malíře. Zveme všechny, kteří sdílejí stejné hodnoty jako my, aby udělali vše pro uskutečnění tohoto cíle.

Na rok 130. výročí narození malíře Jana Zrzavého chystali v rodné Okrouhlici u Havlíčkova Brodu otevření jedinečné výstavy ilustrační tvorby tohoto evropsky ceněného umělce 20. století. V obci už 12 let působí spolek Za záchranu rodného domu Jana Zrzavého, který si společně s Obcí stanovil jako cíl vybudování trvalé připomínky jeho duchovního odkazu. Centrem se měl stát rodný dům, bývala obecná škola, kde se Zrzavý 5.11.1890 narodil jako syn řídícího učitele. Objekt je téměř rok prázdný. Od začátku roku v něm se souhlasem Obce spolek zahájil rekonstrukci jedné z tříd, určené pro galerii Zrzavého 80 ilustrací, k nimž spolku poskytla za finanční poplatek licenci Národní galerie v Praze. Krajská knihovna Vysočiny s podporou Kraje Vysočina zase zapůjčila pro tuto expozici více než 6 desítek knih, které okrouhlický rodák ilustroval. Soubor doplňují díla jeho oblíbených autorů z dětství a další, jenž shromažďuje biografie Jana Zrzavého, vzpomínkové a podobné publikace, které se k místnímu rodákovi vztahují. Národní muzeum v Praze poskytlo zdarma jedinečný archiv fotografií, zachycujících malíře v různých obdobích života společně s rodinou, přáteli a na místech, která měl rád. Všechny finanční náklady spojené se stavebními pracemi a vlastní přípravou výstavy zajistil spolek ze svých zdrojů, převážně z příspěvků soukromých dárců. Jeho členové odvedli bezplatně desítky hodin práce. Výstava, jejíž otevření bylo plánováno na 1. prázdninovou sobotu, však zůstává nedokončena. Budova je od 31. března rozhodnutím Obecního úřadu nepřístupná. Její další osud je nejasný. V současné době probíhá řízení k jejímu prohlášení kulturní památkou.

Malíř, jehož obrazy se pyšní evropské galerie i soukromé sbírky, se tak v letošním roce svého výročí nedočkal zamýšleného ocenění přínosu české kultuře nejen ve svém rodišti, ale dokonce v zemi, jejímž hrdým příslušníkem byl. Svůj vztah k vlasti vyjádřil v závěti, která českému národu odkázala jeho celoživotní rozsáhlé dílo.

Dnes se k němu obracíme s prosbou o pomoc a podporu 12 let vedenému projektu za záchranu domu, který jako jediný v republice může reálně připomínat život, dílo a místo narození Jana Zrzavého. Přes mnohaleté úsilí teď může být práce spolku znehodnocena. Budeme vám vděčni, pokud přispějete k tomu, že se tak nestane.

Svou podporu můžete vyjádřit také účastí na 11. ročníku vycházky ve stopách malíře – básníka, kterou uskutečníme v sobotu 3. října v 9 hodin od Zrzavého rodného domu. Přijďte na 11. JENÍKOVU ŠPACÍRKU vyjádřit poutí ke kostelíku, kde byl pokřtěn, svůj vztah k mimořádné duchovní hodnotě a odkazu, jemuž hrozí díky nepochopení a nezájmu smutný osud zapomnění.